м. Київ, вул. Олени Теліги, 3

Пн-Пт: з 10:00 до 20:00

Сб-Нд: з 10:00 до 18:00

Історія медичного одягу: які були перші види та як вони розвивалися

Лікарі далеко не завжди асоціювалися з білими халатами. Більше того, перший захисний одяг був чорним, а довгий час хірурги користувалися лише фартухами. Але потім сталася переломна подія, яка дала поштовх розвитку медичного одягу, який ми знаєм сьогодні. Що ж слугувало становленню білого халата та як він змінювався до сьогодення?

Історія одягу для медиків: перші моделі

Спочатку хірургічні операції проводили нестерильними інструментами. Не дивно, що ніхто не замислювався про необхідність захисного одягу. Щоб не забруднитися, використовували лише нарукавники та фартух, мова не йшла про власну безпеку.

Необхідність індивідуального захисту медичного персоналу виникла під час епідемії іспанського грипу 1918 р., тому лікарі почали прислухатися до асептичної теорії Джозефа Лістера, озвученої 1860 р. Відтоді захисний одяг і маски – обов’язковий атрибут медперсоналу.

Перша модель медичного одягу – протичумний костюм, який використовували у періоди епідемій чуми та холери у давні часи. Цей одяг був схожий на довгий безформний чорний балахон. Для захисту обличчя з дерева чи шкіри виготовляли маску з дзьобом, у який поміщали аромомасла і трави. У отвори для очей вставляли скляні лінзи.

Єдиного стандарту медичного одягу не існувало до середини ХІХ ст. Чіткий розподіл був лише між хірургами та лікарями загальної практики. Перші вважалися ремісниками, носили звичайний одяг і виконували переважно кровопускання та видалення зубів.

Статус інших лікарів підкреслювала мантія з благородних тканин, прикрашена коштовним камінням. Скоро для зручності їх змінили на звичайні сюртуки, які носили постійно і довго не прали, адже плями крові вважалися ознакою затребуваності та досвіду лікаря.

Де був винайдений білий халат та етапи його перетворення

Перші згадки про білий медичний одяг датовані кінцем ХІХ ст. Хто спочатку одягав білі халати? У часи франко-прусської війни ними постійно користувалися німці. Стерильні халати і шапочки стали постійною уніформою медичного персоналу з 1883 р. з подачі німецького хірурга Густава Неубера, а його польський колега Ян Мікуліч у 1897 р. розробив модель марлевої маски. Медична форма того часу фіксувалася зав’язками на спині, звичного вигляду халати набули у ХХ ст. у післявоєнний період.

Причини вибору білого кольору медичного одягу:

  • заспокоює пацієнта;
  • на ньому добре видно бруд;
  • гарно піддається стерилізації;
  • не линяє;
  • лікаря в білому легко відрізнити у натовпі.

З часом з’ясувалося, що білий колір у яскравому світлі операційної засліплює хірургів, тому у 50-х рр. ХХ ст. операційний персонал почав переходити на форму зелених та синіх відтінків. У 70-і рр. хірургічні костюми набули сучасного вигляду –блуза без застібок та штани прямого крою. Тоді ж з’явилися халати з кольоровими вставками для ідентифікації персоналу закладу чи окремого відділення.

З розвитком технологій було винайдено неткані матеріали, з якими індивідуальний захист медперсоналу сягнув якісно нового рівня. Медичний одяг розділився на багаторазовий та одноразовий, асортимент поповнився медичними костюмами, комбінезонами, спідницями та сукнями.

Сучасні тенденції у медичному одязі

Еволюція медичного одягу спрямована на посилення його захисних функцій та зручності для користувачів. Сучасна медична форма захищає від проникнення:

  • рідин;
  • бактерій і вірусів;
  • пари та агресивних речовин.

Серед матеріалів для виготовлення медичного одягу впевнено тримають першість сумішеві тканини з різним співвідношенням бавовни та синтетичних волокон. Вони легкі у догляді та довго зберігають привабливий вигляд. Для посилення захисту застосовують просочування та ламінування.

Кольорова гама медичного одягу сьогодні дуже широка, як і вибір фасонів. Тому жінки мають змогу обрати яскраву форму, яка підкреслює фігуру, а чоловіки практичні темні кольори та зручний вільний крій.

Купуйте якісний медичний одяг у ЛВБ – ми крокуємо в ногу з часом, тому пропонуємо товар, що об’єднує всі кращі рішення сучасності щодо медичної одягу. Обирайте традиційні або трендові моделі на будь-який смак за прийнятною ціною, а ми потурбуємося по швидку доставку.

Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я *
Email
Коментар *